Podczas wydarzenia mieszkańcy będą mogli spróbować regionalnych potraw oraz przy okazji zwiedzić skansen. Stoiska zostaną porozstawiane w różnych zagrodach Muzeum Etnograficznego.
To jest taki kulinarny pejzaż województwa Lubuskiego. Jest to impreza, która jest organizowana cyklicznie, co roku, choć w tym roku staramy się ją uatrakcyjnić Pierwszymi Mistrzostwami w Grillowaniu
- mówi Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego. Tematem przewodnim konkursu będą najprawdopodobniej szaszłyki. Na stoiskach znajdziemy też regionalne miody.
Pokażemy to, co uda się zgromadzić, zaprosić wystawców właśnie z tradycji kulinarnych. Z takich tradycji, które wywodzą się od naszych przodków od naszych babć, mam. Będzie można nabyć wyroby, będzie można nabyć miody
- dodaje Tadeusz Woźniak. Dobre, smaczne bo Lubuskie odbędzie się 19 lipca. Start wydarzenia o godz. 12:00. Całość zakończy się o 17:00.