Skansen

i

Autor: Dorota Gut

Dobre, smaczne bo Lubuskie to okazja żeby skosztować regionalnych potraw [AUDIO]

2020-06-23 8:33

W lipcu niedzielny spacer po Muzeum Etnograficznym w Ochli będzie można połączyć z wyprawą w kulinarne zakątki naszego regionu. Wielkimi krokami zbliża się impreza Dobre, smaczne bo Lubuskie. To wydarzenie już 19 lipca w skansenie. Tego dnia tradycyjnie nie zabraknie nie tylko regionalnych potraw, ale i folklorystycznej muzyki. Okazję do wykazania się będą też mieli fani grillowania.

Podczas wydarzenia mieszkańcy będą mogli spróbować regionalnych potraw oraz przy okazji zwiedzić skansen. Stoiska zostaną porozstawiane w różnych zagrodach Muzeum Etnograficznego.

To jest taki kulinarny pejzaż województwa Lubuskiego. Jest to impreza, która jest organizowana cyklicznie, co roku, choć w tym roku staramy się ją uatrakcyjnić Pierwszymi Mistrzostwami w Grillowaniu

- mówi Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego. Tematem przewodnim konkursu będą najprawdopodobniej szaszłyki. Na stoiskach znajdziemy też regionalne miody.

Pokażemy to, co uda się zgromadzić, zaprosić wystawców właśnie z tradycji kulinarnych. Z takich tradycji, które wywodzą się od naszych przodków od naszych babć, mam. Będzie można nabyć wyroby, będzie można nabyć miody

- dodaje Tadeusz Woźniak. Dobre, smaczne bo Lubuskie odbędzie się 19 lipca. Start wydarzenia o godz. 12:00. Całość zakończy się o 17:00.

W tym roku odbędzie się pierwszy konkurs grillowania - mówi Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Ochli

Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Dopasuj ich nazwy do zdjęcia [QUIZ]

Pytanie 1 z 15
Fast food z obrazka to:
Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Dopasuj ich nazwy do zdjęcia
Jak uchronić przed kleszczami siebie i swojego psa?