Tłusty czwartek - historia i tradycja
Tłusty czwartek oficjalnie rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jaka jest historia tego wyjątkowego święta? Święto to ma długą historię, która sięga czasów pogańskich. Obchodzono wówczas nadejście wiosny. Społeczność jadła wtedy tłuste potrawy, składające się głównie z mięsa i chleba smażonego na smalcu. Słodkie pączki pojawiły się dopiero w XVI w., chociaż sam zwyczaj w Polsce kształtował się od XIV w. Zanim jedzono słodkie pączki, ich forma była zupełnie inna. Jedzono je z wódką, a w środku była słonina.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatki. Słowo to oznacza ostatnie dni karnawału. Kończą się we wtorek, tzw. śledzikiem. W ostatki odbywają się huczne imprezy, które zwiastują zbliżający się czas wstrzemięźliwości. Następny dzień to już Środa Popielcowa, która rozpoczyna okres Wielkiego Postu.
Tłusty czwartek 2025
W tym roku tłusty czwartek wypada wyjątkowo późno. Zależy to od daty Wielkanocy. Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. Rok temu tłusty czwartek był obchodzony 16 lutego, a w 2025 roku już 27 lutego.
Tłusty czwartek w Polsce:
- 2026 - 12 lutego
- 2027 - 4 lutego
- 2028 - 24 lutego
- 2029 - 8 lutego
- 2030 - 28 lutego
- 2031 - 20 lutego
- 2032 - 5 lutego
Ile pączków jedzą Polacy?
W tłusty czwartek nie brakuje kolejek przed piekarniami. W wielu miastach w Polsce trzeba liczyć się z długim oczekiwaniem. Czasami jednak warto odstać swoje, by później delektować się pysznymi pączkami. W tłusty czwartek przeciętny Polak zjada od 2 do 3 pączków.
Na podstawie danych portalu kcalmar.com, wartości odżywcze pączka (1 pączek, 80 g):
- 332 kcal
- 6,1 g białka
- 12,4 g tłuszczu (6,1 g nasycone kwasy tłuszczowe)
- 48,5 g węglowodanów przyswajalnych
- 1,2 g błonnika pokarmowego
- 49,7 g węglowodanów ogółem
Tłusty czwartek 2024 w Zielonej Górze. Kolejka i darmowe pączki od Falubazu