W Lubuskiem jest mnóstwo miejsc, gdzie można znaleźć różnego rodzaju grzyby. W tym roku tak naprawdę już od maja grzybiarze mają pełne ręce roboty nawet pomimo tego, że grzybów jest zdecydowanie mniej, niż w poprzednich latach.
Polecany artykuł:
Największe grzyby w województwie lubuskim. GALERIA
Zapytaliśmy lubuskich grzybiarzy o ich największe okazy. Do naszej redakcji wpłynęło kilka, naprawdę ciekawych okazów. Jeden z grzybów ważył półtora kilograma! Jesteście ciekawi zdjęć? Znajdują się w poniższej galerii. Sprawdzajcie i podziwiajcie!
Na co najbardziej zwracać uwagę przy zbiorze grzybów?
Sprawę przedstawia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Chełmie:
- Należy zbierać i spożywać tylko te grzyby, które dobrze znamy i co do których mamy absolutną pewność, że są gatunkami jadalnymi.
- Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, które nie mają wykształconych owocników (łatwo o pomyłkę) ani starych czy przejrzałych.
- Grzyby zbieramy w lesie. Nie należy zbierać grzybów wokół terenów przemysłowych (łatwo wchłaniają zanieczyszczenia), jak również na terenach miejskich.
- Zbieramy całe owocniki poprzez wykręcanie z podłoża, pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy w celu zabezpieczenia grzybni.
- Zbieramy grzyby do przewiewnych łubianek i koszyków nie do foliowych siatek.
- Należy pamiętać, że potrawy z grzybów są ciężkostrawne i nie należy ich podawać małym dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
- Należy unikać spożywania potraw z grzybów na noc.
- Zbierać należy grzyby ,,rurkowe" czyli takie, które mają na spodniej części kapelusza warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających „gąbkę” (przykładem są borowiki szlachetne, podgrzybki, koźlarze itp.). W tej grupie grzybów nie spotyka się grzybów śmiertelnie trujących. Można spotkać jedynie gatunki powodujące zaburzenia gastryczne lub niejadalne, takie, jak np. goryczak żółciowy potocznie zwany szatanem, który nie jest groźny dla zdrowia, a jedynie psuje smak potrawy.
- Zbieranie grzybów z blaszkami wymaga dużej wiedzy i ostrożności. Większość śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich m.in. muchomor zielonawy (sromotnikowy).
- Nie należy próbować grzybów w trakcie zbierania. Niektórzy uważają, że jeśli grzyb ma łagodny smak to nie jest trujący. Nic bardziej mylnego, bo muchomor sromotnikowy ma właśnie łagodny smak.Potrawy przygotowane z grzybów powinno się jak naj szybciej spożyć i unikać ich dłuższego przechowywania.