Polecany artykuł:
Czy catering świąteczny to oszczędność czasu?
Coraz więcej restauracji oferuje usługę cateringu świątecznego. Ten jest już dobrze znany zielonogórzanom. Ci, którzy są zabiegani, nie lubią gotować lub po prostu nie umieją tego robić mogą w łatwy sposób przygotować Wielkanoc. Może być to uznane za oszczędność czasu, jednak to do klientów należy ostatnie zdanie. Sprawdziliśmy, ile kosztuje catering na Wielkanoc w 2023 r. Ile kosztują gotowe potrawy wielkanocne w 2023?
Catering wielkanocny w Zielonej Górze. Jakie ceny? Ile kosztuje catering wielkanocny?
Na tapet wzięliśmy dwie restauracje oraz cukiernie działające z Zielonej Góry, które oferują catering wielkanocny. Artykuły spożywcze w przeciągu ostatnich kilkunastu miesięcy podrożało kilkukrotnie, wszystko za sprawą rekordowej inflacji. To również odbija się na miejscach, które to jedzenie serwują. Trzeba pamiętać, że za podwyżkami jedzenia stoją również podwyżki prądu, gazu czy wody. Sprawdziliśmy ile kosztuje catering wielkanocny w 2023 roku. Poniżej znajdziecie przykładowe produkty i ich ceny.
Za 500 ml żuru na domowym zakwasie z boczkiem i kiełbasą zapłacimy od 28 zł wzwyż. Podobnie za bulion z kury z domowym makaronem. Za całą upieczoną kaczkę ceny wahają się ok. 130 zł. Natomiast za udko z kaczki zapłacimy 20 zł. Domowy pasztet z kaczki z żurawiną za 600 ml to koszt od 45 zł wzwyż. Pasta jajeczna za 200 g kosztuje 10 zł. Boczek wędzony 1 kg kosztuje w 2023 r. od 55 zł wzwyż.
Jeśli chodzi o ciasta tutaj ceny też mogą przyprawić o ból głowy. Za 1 kg sernika należy zapłacić od 35 zł wzwyż. Podobnie jest z babką marmurkową i w czekoladzie. Natomiast jabłecznik za 1 kg to już 28 zł. 500 g mazurka w Zielonej Górze kosztuje 30 zł. Jednak to tradycyjny miodownik jest wśród najdroższych ciast w cateringu wielkanocnym, jego koszt to ponad 100 zł.