Mogą przyczynić się do zwiększenia poziomu donacji krwi tak potrzebnej w lecznictwie, zwłaszcza w niepewnych czasach pandemii.
Akcja ta jest pokłosiem próśb honorowych dawców krwi, którzy borykają się z niedoborami żelaza. Często dawcy są dyskwalifikowani z powodu niskich stanów hemoglobiny. Chcemy trochę wyjść naprzeciw ich potrzebom. Dlaczego by nie wykorzystać naszych lubuskich dietetyków?
- mówi Krzysztof Piwowarczyk z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Zielonej Górze.
Oprócz diety podnoszącej poziom żelaza krwiodawcom przydałyby się przepisy na lekkie śniadanie w dniu donacji czy przykładowe menu na wzmocnienie już po oddaniu krwi.
Jednocześnie byłaby to taka promocja zdrowego stylu życia, promocja profili dietetyków. I budowanie tej świadomości, że w zdrowym ciele zdrowy duch, i zdrowa krew – także liczymy na odzew ludzi, którzy zajmują się na co dzień zdrowym odżywianiem i zechcą nas wspomóc w tej akcji
- dodaje Piwowarczyk.
Telefonicznie i mailowo mogą się do Centrum zgłaszać chętni zielonogórzanie, którzy mają odpowiednio udokumentowane doświadczenie w pracy dietetyka.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Pisz do nas na: [email protected] !