Żurek to potrawa, która jest nierozerwalnym elementem stołu wielkanocnego i obiadu rodzinnego. Najczęściej przygotowywany jest oczywiście na Wielkanoc. Niektórzy podejmują decyzję, że wcześniej przygotują kwaśny zakwas, inni jednak idą na skróty i wykorzystują to co oferują sklepy. Gotowy zakwas to połowa sukcesu. Jednak w szczegółach tkwi unikalny smak i zapach żurku. Podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Jaka kiełbasa jest najlepsza do wielkanocnego żurku?
Polecany artykuł:
Przepis na szybki żurek. Jak go zrobić?
Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje do zrobienia w bardzo szybkim tempie żurku na Wielkanoc 2024. Zapisz, zapamiętaj i kosztuj żurek. Składki na przepis na 6 osób.
Lista zakupów na szybki żurek:
- 250 g boczku wędzonego
- 1,5 litra bulionu
- 6 jajek
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 500 ml żuru - zakwasu (gotowego z butelki)
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 350 g wiejskiej kiełbasy
Do garnka włóż wędzonkę i zalej wcześniej ugotowanym bulionem. Może to być rosół lub bulion kostka domowa. Na małym ogniu gotuj przez ok. 30 min. Po tym czasie wlej zakwas. Jednak pamiętaj o tym, aby wcześniej wymieszać zawartość butelki. Możesz po prostu wstrząsnąć. Następnie dodaj majeranek i śmietanę. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i opcjonalnie marchewkę. Dokładnie wymieszaj i znów zagotuj. Dopraw według uznania, dodaj ciepłą kiełbasę bez błonki i pokrojoną w plastry. Smacznego!